Monday, September 23, 2013

Puri Buah Lai & Betik (tuk Aish)

Sebiji Buah Lai dibersihkan & dibuang kulit.. Kemudian buang biji  dgn part yg keras2 tu.. Potong kecil2 cmni & masukkan dalam pengukus..
Buah Betik pun sma step cm buah lai..

I rajin sngt so, kukus satu2...kuikuikui..

Dah siap kukus smpai lembut, tos & sejukkan.. Kemudian br masukkan dalam blender & blend smpai halus.. Klu bole gune blender lain yg bkn kite slalu gunekn tuk blend cili.. Cian baby nanT.. Part ni i bertuah skit sbb gunakan blender hadiah kwin dulu... Yeayyy!!!

Dh siap terpulg nak tapiskan dulu @ xnk.. I lebih suke tapis dulu.. Tp xde apepun sbb memg hancur lumat..

Kemudian i masukkan dalam bekas2 kecil cmni..

Taraaa.... Dah siap tuk disimpan tp 1 bekas buah lai i bg Aish cube dulu nk tau die suke ke x.. Licinnn, Aish sngt suke.. B'baloi2 mummy buat.. Mummy SAYANG Aish:)

1 comment:

  1. Hai Sis, sorry walaupun dah 2019 nak tanya jugak, puri lepas blend tu tunggu sejuk dulu ke baru tutup dgn penutup? Ke boleh je terus tutup dan masuk freeze terus?

    ReplyDelete